27 Ianuarie 2023Sursa: I.P.J. BRAȘOV

BULETIN DE PRESĂ 26.01.2023

                                                                        Nr. 24 din 26 ianuarie 2023

 

Bărbat reținut pentru infracțiunea de furt

Polițiștii brașoveni au dispus reținerea unui bărbat, de 41 de ani, și introducerea acestuia în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov, după ce ar fi sustras produse dintr-un supermaket, din municipiul Braşov.

Astfel, la data de 25.01.2023 Secția 1 Poliție Brașov a fost sesizată despre faptul că personalul de pază al unui magazin, din municipiul Brașov, a depistat o persoană care trecuse de linia caselor de marcat, fără a achita produsul pe care îl avea supra sa. 

Cercetările efectuate de polițiști au stabilit că, aceeaşi persoană a sustras şi cu câteva zile în urmă mai multe bunuri, printre care şi un laptop dintr-o cuşetă pentru bagaje.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi furt calificat. De asemenea, prin ordonanța emisă de către aceștia s-a dispus și reținerea pentru 24 de ore a personei cercetate și introducerea ei în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov.

Dosarul constituit este instrumentat sub coordonarea unui procuror de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

 

 

Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului

La data de 25.01.2023, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Brșov  au oprit pentru control, pe Bulevardul Saturn, din municipiul Brașov, un autoturism care era condus de un tânăr de 23 ani, din județul Brașov.

Întrucât persoana prezenta indicii în comportament că s-ar afla sub influența alcoolului, polițiștii au procedat la efectuarea unui test pentru stabilirea alcoolemiei din aerul expirat, test care a indicat valoarea de 0,52 mg/l.

Față de cele stabilite, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea de mostre biologice, pentru a se stabili cu exactitate  concentrația de alcool din organism.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, dosarul fiind instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

 

Bărbat reținut pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii brașoveni efectuează acte de urmărire penală după ce, la data de 25.01.2023, au efectuat semnal de oprire unui autovehicul condus pe o stradă, din localitatea Apața, județul Brașov.

Întrucât conducătorul autovehiculului nu s-a conformat semnalelor efectuate de polițiști și a încercat să se sustragă controlului, polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului în cauză, iar datorită vitezei cu care acesta rula, conducătorul auto a pierdut controlul asupra disrecției de mers și s-a izbit de un cap de pod.

Astfel, s-a stabilit că cel urmărit este un tânăr de 18 ani, fără să fie posesor de permis de conducere, iar în urma efectuării unui test pentru stabilirea alcoolemiei din oeganism, aparatul a arătat o valoare de 1.05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările efectuate în cauză au arătat faptul că tânărul ar fi sustras autovehiculul condus din localitatea Belin, în timp ce se afla parcat în fața unui imobil.

Față de cele stabilite, s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substațe” și ”furt calificat în scop de folosință”.

De asemenea, prin ordonață s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a conducătorului auto depistat și introducerea cestuia în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov

 Dosarul astfel constituit este instrumentat sub coordonarea unui procuror de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

 

Polițiștii Biroului Siguranță Scolară printre elevi

În data de 25.01.2023, în intervalul orar 10.00-12.00, în baza Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județul Brașov, polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară, au desfășurat activități informative la Școala Gimnazială nr. 1 Brașov. Activitățile întreprinse pe linia siguranței școlare au avut drept obiectiv informarea cu privire la: elevi aflați în situații de risc sau cu comportamente neadecvate în cadrul școlilor, elevi care manifestă comportamente violente sau de tip bullying în mediul școlar, modalitatea de asigurare cu pază/sisteme de supraveghere a unităților de învățământ, prevenirea consumului de tutun, acool și substanțe psihoactive interzise, actualizarea dosarelor de obiectiv, constituirea grupului de acțiune antibullying, planificarea ședinței consiliului profesoral, etc.

De asemenea, polițiștii au participat la activități informative la 5 clase de învățământ gimnazial  în scopul informării elevilor/cadrelor didactice cu privire la noțiunile de: răspundere penală, bullying/cyberbullying, modalități de prevenire/combatere a comportamentelor de risc în mediul școlar,  în total participând la sesiunile de informare 103 elevi și 5 cadre didactice.

          Activitățile desfășurate au avut ca scop crearea unui climat optim de siguranță atât elevilor cât și  cadrelor didactice în unitățile de învățământ și în zona adiacentă.

 

 

Acțiuni pentru conștientizarea pericolelor de către pietoni

          Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Brașov au desfășurat la data de 25.01.2023 pe raza municipiului Brașov o acțiune care a vizat prevenirea victimizării prin accidente rutiere precum și depistarea și sancționarea pietonilor care traversează strada în mod neregulamentar.

Astfel, în intervalul orar 09.00-12.00, ăn cadrul activităților desfășurate au fost sancționați 26 de pietoni, care au fost surprinși traversând strada neregulamentar.

 

          Reamintin faptul că traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular cu axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lisa acestora pe la colșul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.