30 Mai 2023Sursa: I.P.J. BRAȘOV

BULETIN DE PRESĂ din data de 30.05.2023

UPDATE: PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE ÎNȘELĂCIUNE

 

Polițiștii din cadrul Serviciul de Investigații Criminale Brașov, împreună cu polițiști din cadrul altor structuri aparținând Inspectoratelor de Poliție Județene Brașov, Constanța și Vaslui și a altor autorități de resort din aceste județe, au pus în aplicare, la data de 29 mai a.c., 8 mandate de percheziție domiciliară, la adresele unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de ”înșelăciune”.

 

Cercetările au fost demarate de polițiști, după ce aceștia au fost sesizați prin mai multe reclamații, începând cu luna februarie 2023, cu privire la fapte de ”înșelăciune”, comise pe raza municipiului Brașov prin metoda ”accidentul”.

 

 Investigațiile au arătat că faptele sesizate aveau un mod de operare asemănător, practic autorii induceau în eroare persoanele vătămate cu privire la faptul că o persoană apropiată a provocat un accident rutier, în urma căruia un copil a fost accidentat grav, iar pentru rezolvarea amiabilă a evenimentului se impunea plata unei sume de bani către familia copilului accidentat.

 

Din mijloacele probatorii administrate, au rezultat indicii cu privire la participația a cinci persoane la comiterea de infracțiuni, fiind efectuate cercetări relativ la săvârșirea a șase fapte de ”înșelăciune” .

 

Activitățile operative au continuat și la adresele persoanelor bănuite, respectiv la domiciliile a 4 bărbați și o femeie, unde polițiștii, în baza mandatelor de percheziție, au descoperit mai multe bunuri: telefoane mobile, cartele SIM, obiecte de vestimentație, înscrisuri, sume de bani în lei și euro și alte mijloace materiale de probă.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat un autovehicul, pe care persoanele bănuite l-ar fi utilizat la comiterea faptelor.

 

În baza materialului probator existent, în data de 30 mai a.c. polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de 4 dintre persoanele cercetate, acestea fiind introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Brașov.

Cea de-a cincea persoană bănuită de comiterea faptelor nu a fost identificată cu ocazia efectuării percheziției domiciliare și nu a putut fi localizată, aceasta sustrăgându-se cercetărilor, dar sunt desfășurate ample căutări pentru depistarea acesteia.

 

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciul de Investigații Criminale Brașov, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor, urmând ca la finalizarea anchetei să fie dispuse măsurile legale.

 

BĂRBAT ARESTAT PENTRU FURT CALIFICAT

 

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hoghiz efectuează cercetări într-un dosar penal, în care persoana bănuită a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Astfel, la data de 28 mai 2023, în jurul orelor 08:30, polițiștii au fost sesizați de către proprietarul unui imobil din satul Paloș, județul Brașov, cu privire la faptul că, din autoturismul parcat în curtea casei, i-a fost sustras, pe timpul nopții, un portofel cu o sumă de bani, iar din locuință un telefon mobil, în valoare de aproximativ 1500 de lei.

 

Polițiștii au efectuat cercetări care au dus la identificarea persoanei bănuite de comiterea faptei, un tânăr, în vârstă de 28 ani, din satul Galbeni, județul Bacău. Acesta a fost depistat în gara Brașov de către polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare Brașov.

 

În baza probatoriului administrat, persoana bănuită a fost reținută pentru o perioadă de 24 ore și introdusă în Centrul de Reținere și Arestare. Ulterior aceasta a fost prezentată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Cauza este cercetată la acest moment sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”furt calificat”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale.

 

PERSOANE REȚINUTE

 ÎN URMA UNOR FURTURI DINTR-O SOCIETATE COMERCIALĂ

 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov - Secția 3 Poliție efectuează cercetări într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ” furt, lovirea sau alte violențe și distrugerea”, cu persoanele cercetate în stare de reținere.

 

Astfel, în data de 29 mai a.c., polițiștii au fost sesizați de către angajatul unei societăți comerciale, cu privire la faptul că, în jurul orei 17.15, a surprins două persoane care ar fi sustras o boxă, în valoare de aproximativ 3500 lei, din interiorul magazinului.

 

Un echipaj de poliție s-a deplasat în cel mai scurt timp la fața locului și a procedat la identificarea persoanelor bănuite, respectiv un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din municipiul Brașov și soția acestuia, în vârstă de 40 de ani.

 

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul unității de poliție, unde polițiștii au continuat cercetările cu privire la activitatea infracțională a acestora.

Astfel, s-a stabilit că cei doi s-ar fi deplasat la magazinul respectiv atât în zilele de 21, cât și 28 mai a.c., ar fi luat boxe în valoare de peste 1600 lei, pe care ar fi aplicat eticheta cu codul de bare aferentă altui produs, de o valoare mult mai mică, după care s-ar fi deplasat la casele de marcat tip self check-out, achitând sume net inferioare celor reale.

 

În aceeași manieră ar fi procedat și în data de 29 mai a.c., când au fost surprinși de agenții de securitate ai magazinului, bărbatul lovindu-l pe unul dintre aceștia pentru a-și asigura scăparea, moment în care i-a distrus și ochelarii pe care îi purta la acel moment.

 

Polițiștii au dispus reținerea acestora pentru o perioadă de 24 de ore și introducerea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

 

Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea acestora.